Octaaf Basiliek

Het Sacramentsoctaaf in Meerssen

Ieder jaar wordt het feest van het H. Sacrament in Meerssen op luistervolle wijze gevierd.
Het Sacramentsfeest valt altijd op de donderdag na Drievuldigheidszondag en heeft evenals het Paasfeest geen vaste datum.
Acht dagen komen de pelgrims, niet alleen uit de omgeving, maar ook van verre naar het H. Sacrament in de Basiliek.
Dagelijks komt er een processie vanuit de parochies van het dekenaat en zijn er feestelijke hoogmissen.
Omdat dit acht dagen duurt, noemt men het de "Octaafweek".

Het Octaaf wordt geopend op woensdagavond met een plechtig Lof, waarin het thema van het Octaaf wordt belicht. Op het hoogfeest van het H. Sacrament komt de Bisschop van Roermond een Pontificale Hoogmis opdragen.
Op de zondag tijdens het Octaaf trekt in Meerssen de grote sacramentsprocessie waaraan verschillende honderden, jong en oud, hun medewerking verlenen.
In de ochtenduren tijdens het Octaaf zijn er H. Missen, terwijl iedere dag om 16:00 uur de Vespers van het H. Sacrament gezongen worden.
Ook is gelegenheid om na de H. Missen of na de Vespers het Sacrament van de Verzoening te ontvangen, ook genoemd de Biecht.

Omdat de Sacramentsdevotie in Meerssen de eeuwen door zo'n grote uitstraling geniet, heeft Paus Pius XI in 1938 de kerk verheven tot Basilica Minor.