De Joseph, de Arbeiderkerk staat centraal in een nieuwbouwwijk (+/- 1960) aan een groot plein. De toren steekt boven de wijk uit en fungeert reeds van verre als landmark.

In 1950 begon de gemeente met de bouw en inrichting van een geheel nieuwe wijk aan de westzijde van Meerssen. De snelle groei van de wijk en de komst van jonge gezinnen maakten de bouw van een goede kerk al snel noodzakelijk. In 1953 werd bepaald, dat er een derde parochie in Meerssen diende te komen. In juli 1955 volgde de benoeming van H.W.J. Creusen tot bouwpastoor en in hetzelfde jaar werd ook de parochie opgericht. De nieuwe pastoor kon een tweetal barakken uit Swalmen kopen, die met vereende krachten door de parochianen werd gedemonteerd en opnieuw opgebouwd in Meerssen. Op 1 december 1955 werd deze in gebruik genomen. De noodkerk was in twee delen ingericht, zodat ook een kleuterschool hier onderdak kreeg. Een pastorie van de hand van H. Koene werd opgeleverd in 1957 en werd direct door pastoor Creusen betrokken.

In 1957 kreeg Charles Eijck van de bouwpastoor de opdracht, om samen met architect Harry Koene een kerk te ontwerpen. Op 20 april 1958 werd de eerste spade in de grond gezet, gevolgd door de eerste steen op 20 juli door deken Steegmans. Op 16 mei 1959 werd de kerk ingezegend en op 13 mei 1959 volgde de consecratie door mgr. Moors. Opvallend is, dat de kerk geïnspireerd lijkt te zijn op een kerk van Düren in Duitsland (achter Aken).

Sint Joseph Arbeider

Belangrijke feiten

We heten u van harte welkom in onze Sint Joseph Arbeider. Als u een bezoek brengt aan de kerk vindt u bij de ingang een folder die u meer informatie geeft over de architectuur en de geschiedenis van de kerk.

gallery/arbeider